Julkaistu 3.4.2025, Maire Mäki

Omaishoito on kotioloissa tapahtuvaa hoivaa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Tuen myöntämisestä ja järjestämisestä vastaa hyvinvointialue.  

Viime viikolla tapasin omaishoitoperheitä eri puolilta Suomea omaishoitajien parikurssilla. Keskustelimme siellä hyvinvointialueiden omaishoitokäytännöistä ja totesin, että tuen ja palvelujen myöntämisessä on merkittäviä eroja. Tämä osoittaa sen, että omaishoidolla ei vielä ole tunnustettua ja arvostettua asemaa sote-palvelujärjestelmässämme. Suomessa on 50 000 virallista omaishoitajaa ja noin 350 000 henkilöä toimii omaishoitajana ilman sopimusta.

Omaishoitajuuden myötä vastuu hoidettavasta jää helposti yksistään omaishoitajan harteille. Jos omaishoitosopimus on tehty, omaishoitajilla on pelkoa siitä, että muita palveluita rajoitetaan tai että hoitopaikkaa ei saa myöhemmässä vaiheessa. Viime aikoina on noussut keskustelua läheisten vastuunoton kasvattamisesta esimerkiksi iäkkäiden vanhempien hoidossa. Arjessa auttaminen ei aina ole mahdollista, sillä esimerkiksi ikäihmisten lapset elävät useimmiten ns. ruuhkavuosia tai vanhemmat asuvat pitkien matkojen päässä. 

Meitä omaishoitajia puhuttavat myös sote-palveluiden säästöt ja digipalveluiden käyttö kotihoidossa. Hallitus haluaa korvata kotihoidon palveluita teknologialla säästöjen saamiseksi. Eräällä hyvinvointialueella suunniteltiin jopa ikäihmisten päivätoimintaa etäyhteyksin. Päivätoiminta voi olla hoidettavalle ainoa paikka kodin ulkopuolisten ihmisten kohtaamisessa. Meistä jokainen tarvitsee kohtaamisia toisten ihmisten kanssa, jotta voimme keskustella ja tuntea olevamme osa jotakin yhteisöä.   

Monia asioita sote-palveluissa tehdään jo nyt teknologian avulla. Käytössä on jo erilaisia turvalaitteita, nostimia ja lääkeannostelulaitteita. En näe mahdollisena, että ikäihmisten hoidosta voitaisiin säästää tuollaisia summia digipalveluita lisäämällä.  Myös näiden palveluiden kehittäminen vaatii resursseja. Omaishoito on parhaimmillaan merkittävä, inhimillinen ja taloudellinen osa palvelujärjestelmää.  Ikäihmisten hoidossa tarvitaan aina ihmistä, kaikkea ei voi hoitaa diginä.