Julkaistu 6.4.2025, Maire Mäki. Julkaistu myös Oulun demareiden vaalilehdessä.

Valtion TE-palvelut eli työvoimapalvelut siirtyivät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Suomessa on 45 työllisyysaluetta, joista yksi on Oulun seudun työllisyysalue. Tähän kuuluvat Oulun, Hailuodon, Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Pudasjärven, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kunnat. Oulun työllisyysalueen vastuukuntana toimii Oulu kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti. BusinessOulu- liikelaitos vastaa julkisten työvoimapalvelujen järjestämisestä.

Oulun seudun työllisyysalueen työllisyyspalveluiden kokonaisuus on noin 85 miljoonaa euroa, josta Oulun osuus on lähes 80 miljoonaa euroa. Työttömyysturvan osuus tästä on 34 miljoonaa euroa ja palvelujen osuus 51 miljoonaa euroa.

Kuntien vastuu työttömyysturvan rahoituksesta laajeni uudistuksessa. Rahoitusvastuu aikaistui ja laajeni koskemaan työmarkkinatuen lisäksi myös peruspäivärahaa sekä perusosan suuruista osuutta ansiopäivärahasta. Valtio edellyttää, että kunnat vastaavat enemmän itse työllisyyspalveluista ja työttömyysturvan kustannuksista.

Työllisyys vaikuttaa keskeisesti kunnan elinvoimaan. Mahdollisuus kokonaisvaltaisen työllisyyspalvelun kehittämiselle on nyt kunnan käsissä.  Tärkeää on hyödyntää tämä mahdollisuus ja tässä työssä tarvitaan monialaista yhdessä tekemistä.

Työmarkkinat eivätkä myöskään yritykset noudata kuntarajoja toiminnassaan. Siksi on tarpeen pohtia, tulisiko laatia seudullinen työllisyysstrategia, jossa tarkastellaan seudullisia toimia ja päätösten vaikutuksia myös pitkällä aikavälillä.

Työllisyyspalvelut tarvitsevat kunnan eri sektoreita. Sisäiset hallinnonalojen rajat on kyettävä ylittämään palvelujen suunnittelussa vaikuttavuuden lisäämiseksi. Tämä koskee erityisesti koulutus- ja yrityspalveluita. Lisäksi kuntien ja hyvinvointialueiden palvelujen on toimittava saumattomasti työttömien palveluissa.  Yhdyspintatyön merkitys korostuu entisestään.

Avaintoimija työllisyyden edistämisessä työllisyysalueella on työllisyysjaosto, joka operatiivisen johdon ohella johtaa työllisyysalueelle kuuluvaa palvelukokonaisuutta. Jaosto vastaa palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta, palveluiden tuottamistavasta ja tuottamisen valvonnasta. Tässä työssä tarvitaan tilanteen seurantaa ja sen tuleekin olla läpinäkyvää ja mahdollisuuksien mukaan reaaliaikaista tietoa tuottavaa. Työllisyysjaoston ja kunnan muiden toimielinten yhteistyö tulee myös varmistaa.  

Tammikuun lopussa Oulussa oli 15 043 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste oli 14 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömiä Oulussa oli 6013 ja nuoria, alle 25- vuotiaita työttömiä oli 2413.  Työtä siis riittää ja tavoitteena tulee olla työllisyyden saaminen nousuun. Työllisyyspalvelut ovat nyt kuntien peruspalveluita. Työllisyyspalveluiden on oltava kaikkien saatavilla lähipalveluina, ihminen kohdaten.