Julkaistu 23.2.2025, Maire Mäki

Ensimmäisen hyvinvointivaltuuston kausi alkaa olla lopuillaan. Teemat, joiden edistämiseen sitouduin ensimmäisissä aluevaaleissa, olivat:

  1. Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut tulee saada matalalla kynnyksellä läheltä.
    Niiden tuottamisessa voidaan hyödyntää liikkuvia ja etäpalveluja.
  2. Julkisia palveluja täydentävät järjestöjen ja yksityisten tuottamat palvelut.
  3. Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö takaa asiakaspalvelun laadun.
  4. Hyvinvointialue on yksi toimija ihmisten arjessa. Arjen sujuminen vaatii yhteistyötä kuntien
    kanssa erityisesti ennaltaehkäisevissä ja työllisyyspalveluissa.

Nyt uuteen kauteen valmistautuessa näihin on tarpeen lisätä se, että kehittämistoimet ovat ensisijaisia palvelujen ja tuottavuuden parantamiseksi. Palvelujen karsiminen on viimesijainen keino.


Mottona minulla oli ”Yhdessä rakentaen tulee paras”. Sillä olen halunnut kuvata koko hyvinvointialueen tilannetta ja myös omaa toimintatapaani. Yhdessä tekeminen on tiedon hankkimista, uuden oppimista ja vanhasta luopumista, toisten mielipiteiden kuuntelua, oman kannan viestittämistä ja tarkistamista.


Yhdessä tekemiseen sisältyy myös se ajatus, että hyvinvointialue ei toimi yksin. Kuntalaisten palveluissa kunta, yritykset ja järjestöt ovat keskeisessä roolissa. Yhdyspintatyön merkitys on olennaista. Ryhmä voi saada paljon enemmän aikaiseksi kuin yksi ihminen. Toisaalta myös kompromissit kuuluvat demokratiaan.


Rakentamisesta puhun siksi, että hyvinvointialueuudistus on vieläkin keskeneräinen ja kehittämistarpeita on paljon. Rakennamme siis hyvinvointialuetta pohjois-pohjalaisten asukkaiden sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen tarpeisiin. Hyvinvointialueen rakentamisessa on tarvittu ja tarvitaan puolue- ja kuntarajat ylittävää keskustelua ja parhaan toimintatavan yhteistä etsintää. Työkaluina tässä työssä on käytetty kyselyjä, yhteistyö- ja verkostotapaamisia sekä tiedon aktiivista välittämistä ja päätöksentekoa vaikutusarviointeineen. Raamit tähän työhön antaa valtio.


Paras– sanaa käytän motossani kahdessa merkityksessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistusta yritettiin saada aikaan toistakymmentä vuotta. Tarve palvelurakenteen muutoksille on ollut ilmeinen, mutta kokonaisuudessa on ollut monenlaisia haasteita ja myös poliittisia intohimoja. Lopulta nyt käyttöön otettu ratkaisu saatiin aikaan.


Osa meistä muistaa PARAS- hankkeen. Paras-uudistuksen yleisenä tavoitteena oli vahvistaa kuntien kykyä vastata lakisääteisistä velvoitteistaan. Keskeinen tavoite oli myös vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja sote-palveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Uudistuksen taustalla oli tarve vahvistaa palvelujen järjestäjien harteita ikärakenteen muuttuessa haasteellisemmaksi, palvelutarpeen sekä siitä johtuvien kustannuksien kasvaessa. Voinee sanoa, että hyvinvointialueen juuret ovat tuossa Paras-hankkeessa.


Toinen syy Paras- sanan käyttöön on se, että pidän tärkeänä, että juuri Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on huippuunsa viritetty, asiakkaille kehittyviä palveluja tuottava, tehokas, vaikuttava ja henkilöstöstään hyvää huolta pitävä hyvinvointialue. Pohteen palvelulupauksen mukaisesti: Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus- yhdessä tehden.